RAYTEST PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME MERKEZİ

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME NEDİR?

Psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bilişsel ve motor özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesi, bireyin belirli bir işe uygun olup olmadığını anlamaya yönelik tasarlanmış inceleme ve değerlendirme yöntemini ifade eder.

RAYTEST PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME MERKEZİNİN AMACI NEDİR?

Demiryolu/ raylı sistem sektöründe emniyet kritik görevleri yürüten ve ilgili birimleri tarafından psikoteknik değerlendirmeye yönlendirilen çalışanların veya yeni işe alınacak olan adayların mesleklerine, zihinsel, bedensel ve bilişsel olarak uygun olup olmadığını bilgisayar ortamında, çeşitli testlerle ölçmek, objektif yöntemlerle incelemek ve değerlendirmektir.

Çalışanların veya işe yeni başlayacak olan personelin ulaşım güvenliğiyle ilgili veya kaza olasılığı bulunan diğer görevlere atanacak personelin bireysel yeteneklerinin o meslek için yeterli düzeyde olup olmadığının saptanması için yapılır. Ayrıca, iş ile personel arasında psikofizyolojik yönden ortaya çıkabilecek uyumsuzluk durumunda, personeli yeteneklerine ve ruhsal durumuna uygun bir göreve yönelterek, olası iş kazalarını önler ve verimi arttırır.

RAYTEST Psikoteknik ve Değerlendirme Merkezi;  demiryolu sektöründe çalışmak isteyen kişiler ile çalışmakta olup periyodik bir şekilde psikoteknik muayeneye girmek zorunda emniyet kritik görevler kapsamında yer alan kişilere psikoteknik değerlendirme hizmeti sunabilecek kapasitededir.  Sunulan bu hizmet gizlilik ve güvenilirlik ilkesi esas alınarak tüm adaylara/kişilere/personele adil, tarafsız, objektif bir biçimde uygulanır.

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORLARINA İLİŞKİN İTİRAZ (Değişik:RG-20/6/2019-30807)

Psikoteknik değerlendirme sonucu yetersiz olan emniyet kritik görevlerde çalışan personel, raporun sonucuna itiraz etmesi halinde çalıştığı demiryolu altyapı veya tren işletmecisi tarafından psikoteknik değerlendirme tarihinden en az 30 gün sonra ikinci bir değerlendirme için psikoteknik değerlendirmeye gönderilir.

Değerlendirme sonucunun yetersiz olması halinde, emniyet kritik görevlerde çalışan personele altı ay süre tanınır. Altı aydan sonra psikoteknik değerlendirmenin yetersiz olması durumunda ikinci bir kez altı ay süre verilir. İkinci altı ay sonunda da psikoteknik değerlendirme sonucu yetersiz olan emniyet kritik görev personeline bir daha aynı emniyet kritik görevi verilmez.

Bahsi geçen süreler içinde psikoteknik değerlendirme sonuçları yetersiz olarak değerlendirilenler aynı emniyet kritik görevlerde çalıştırılamaz.

İlgili Doküman:  Demiryolu Emniyet Kritik Görevler Yönetmeliği ( RG: 31.12.2016 tarih ve 29935 nolu sayı)

VİYANA TEST SİSTEMİ ve TEST ODALARIMIZ

VİYANA TEST SİSTEMİ NEDİR?

Viyana Test Sistemi, Türkiye ve Dünyada psikoteknik değerlendirmede en çok tercih edilen ve en güvenilir testlerden biridir. Bu test sistemi dünyada 67 ülke tarafından kullanılmakta olup, kullanılan sistem ISO 9001 şartlarını karşılamaktadır. Demiryollarında uygulanan “Viyana Test Sistemi” 2007/59/EC sayılı AB Direktifini de karşılayacak biçimde geliştirilmiştir.

RAYTEST bünyesinde 12 adet alt testi, bilgisayar ve özel bir klavye ile uygulanmaktadır.

VISGED (Görsel Hafıza): Sunulan görsel bilginin algılanması ve hatırlanması istenir.

LVT (Görsel Odaklanma ve Takip): Görsel olarak sunulan karışık güzergahları olan çizgileri takip etmesi istenerek, algılamada sürekliliği ve seçici dikkati ölçer.

WAFV (Uyanıklık): Farklı aralıklarda gösterilen şekildeki değişimi fark etmesi ve tepki vermesi beklenir.

SIGNAL (Seçici Dikkat): Karmaşık bir arka planda kritik uyaranları fark edebilme ve tepki verebilme yeteneği ölçülür.

SPM (Muhakeme): Zaman baskısı altında olan ya da olmayan farklı formlar ile muhakeme yetisi ölçülür.

COG (Konsantrasyon+Dikkat): Gösterilen şeklin aynısını farklı şekiller arasında bulması istenir.

RT (Zihinsel ve Motor Tepki): Kişiye sinyal verilir ve sinyalden hemen sonra tepki vermesi istenildiğinde sinyal ile mekanik tepki hareketinin başlangıcı arasında geçen süreyi tanımlar.

DT (Tepki Hızı): Reaktif stres toleransını ölçer, uyarılara hızlı ve doğru tepki vermesi beklenir.

2HAND (Görsel Motor Koordinasyon): Görsel olarak sunulan belirli güzergaha iki elin koordinasyonunu sağlayarak ulaşması istenir.

ATAVT (Takistoskopik Algı): Trafik içerikli bir resim gösterili ve resim karesinde ne olduğunun hatırlanması istenir.

ZBA (Zaman ve Hareket Tahmini): Kendi manüpülasyonu olmaksızın hareket eden vasıtların hızını ve hareket yönünü içeren farklı formları ile kişiden varış zamanını yaklaşık olarak tahmin etmesi beklenir.

PP (Periferal Algı): 120 derece görüş açısı değerlendirilir.